вівторок, 29 жовтня 2013 р.

З історії Манхетена. Частина ІI

Манхетен будучи окремим місто розвивався до 1861 року, коли розпочалася Громадянська війна між північчю і півднем. Причиною війни було те, що північні штати виступали за відміну рабства і розвиток капіталістичних відносин, а південні штати, де при владі були заможні плантатори. Чорношкірі раби були запорукою їх фінансових успіхів,а тому вони відстоювали ідею рабовласництва.
Піс час війни частина мешканців Нью-Йорка записувалися до лав північної армії, котра підтримувала Президента Авраама Лінкольна, і осуджувала дії півдня.
Війна тривала до переломного моменту – поразки армії генерала Лі. Пізніше пав Річмонд – столиця південних штатів. Війна закінчилася. Країна почала відбудовуватися… В 1869 році збудовано перший багатоповерховий будинок, а в 1872 році відкрито Американський музей природознавства.
В порівнянні до решти світу, Сполучені Штати Америки а з ними і Нью-Йорк дуже швидко розвивалися. Прикладом досягнень може бути те, що в 1877 році вийшла перша телефонна книга, а в ній було зареєстровано 252 абоненти, що на той час – нечувана кількість.
Одним з найважливіших періодів в житті міста був 1886 рік, коли Французька республіка подарувала Сполученим Штатам Статую Свободи, без якої ми собі не уявляємо сьогоднішню Америку. Це був подарунок, яким до сих пір гордяться французи. Крім того фундамент статуї, що стала візитною карткою міста запроектував інженер будівельник Александр Ґюстав Ейфель відомий архітектор, якого творінням є відома у всьому цивілізованому світі Ейфелева Вежа в Парижі (Франція).
Статуя Свободи
Статуя Свободи
Через 12 років в 1898 році, влада Нью-Йорка вирішила об’єднати маленькі містечка – Манхетен, Квінс, Бруклін, Бронкс і Стейтен Айленд в одне велике місто – Нью-Йорк.
Після цих подій місто далі швидко розвивалося, а кількість емігрантів збільшувалася. З’явилася нагальна потреба в швидкому і зручному транспорті, котрим стало метро. Звісно, під час свого розвитку воно не було аж таке зручне, як ми звикли бачити, однак на той час це був величезний крок уперед.
В 1904 році відкрито нью-йоркський метрополітен. Відбувається розвиток інфраструктури міста результатом якої є величезні мости через річку Іст Рівер (Вільямсбургський, Квінсборо, Манхетенський). Однак несподіване падіння акцій на Вол-Стріт в 1929 році стало «чорним днем» для американської економіки, адже саме тоді почалася Велика депресія.
Це не перешкодило будівництву мостам який мав з’єднати три адміністративні одиниці міста: Манхетена, Квінса і Бронкса. Міста отримав назву Triborough Bridge. В той час (1933-1945) мером був республіканець Фіорелло Лагуардія, а Президентом Франклін Делано Рузвельт.
За їх каденції в місті збудовано хмарочос Empire State Building, міст George Washington Bridge, автомобільний тунель Lincoln Tunnel, а також швидкісну трасу Franklin Delano Roosevelt (FDR).
Empire State Building
George Washington Bridge
Швидкий розвиток і світова слава міста почала притягувати не тільки емігрантів зі всього світу, але і артистів, художників і митців. В період 1939-1940 роках в місті проводяться всілякі виставки і вернісажі. Однією з найважливіших подій того часу було відкриття в 1939 році комплексу Рокфеллер-центр будівництво якого тривало протягом 9 років (1930-1939).
1 вересня 1939 року в Європі розпочалася ІІ Світова Війна… Після її закінчення 2 вересня 1945 року, Нью-Йорк знову привернув увагу світового бомонду. В 1946 році місто стало резиденцією новоствореної Організації Об’єднаних Націй, яка заступила мало впливу Лігу Націй (1919-1946). Перше засідання ООН відбулося в 1952 році.
З поступовою відбудовою Західної Європи і утвердженням позицій США в світовому економічному лідерстві, Нью-Йорк стає центром світового мистецтва. Відроджується традиція проведення виставок і фестивалів. А 60-70 роки ХХ століття хіпі, панки, музиканти, артисти, злочинці і мафія – всі ринули до цього міста.
В 1973 році збудовано вежі, які в 2001 році стали місцем катастрофи і сотень жертв серед мирного населення – в цьому році збудовано вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру, які вважалися найвищими об’єктами.
Місцеві мешканці розповідають, що далі роки 60-70 були як в голлівудських фільмах – торгівля наркотиками, проституція, стрілянина і сутички між ґангами… Поліція не могла навести порядок аж до початку 80-х.. Але й тоді ситуація не покращилася. Економічний спад погіршив і без того важку ситуацію на вулицях міста. Збільшився рівень злочинності. Деякі квартали міста здобули собі погану славу.
В 1980 році Джона Чапмен, який за словами його повіреного (public attorney ) застрелив популярного співака, кумира мільйонів – Джона Леннона тому, що це був найшвидший спосіб прославитися. За свій злочин Джон Чапмен отримав довічне ув’язнення.
Повертаючись до теми Манхетена варто додати, що чергова спроба влади міста Нью-Йорк навести порядок відбулася за каденції мера Рудольфа Джуліані, котрий в 1993 році боровся зі злочинністю.
Чергова дата з життя Манхетена, що вразила світ – це 11 вересня 2001 року. Тоді в результаті теракту і пожежі розвалилися вежі-близнюки і потягнули за собою близько 3000 життів працівників Світового Торгового Центру, перехожих і пожежників, що намагалися врятувати людей. В той жахливий день Мантетен вкрився попелом і пилом, а дим від пожежі було видно навіть з космосу. Після цих подій, місце де знаходилися вежі назвали «Groud Zero» і встановили два великі прожектори, котрі мали пригадувати трагічну подію.

Атака терористів 11 вересня 2001
                                           
Ground Zero
One World Trade Center
В одному з економічних центрів світу, яким є Нью-Йорк вільна площа землі це величезні гроші, а тому траур не може тривати вічно. В 2006 році на місті, де колись знаходився Світовий торговий центр розпочалося будівництво «Всесвітній торговий центр 1», котрий в тракті розробки проекту називали “Вежа свободи” і закінчилося 30 липня 2013 року.
Як бачимо місто продовжує жити в своєму темпі пам’ятаючи про події, котрі назавжди ввійшли в історію Америки.  


Немає коментарів:

Дописати коментар