понеділок, 28 жовтня 2013 р.

З історії Манхетена. Частина І

Manhattan today
Picture source

Сьогодні цей район Нью-Йорка є одним з найпопулярніших в місті, особливо після подій 11 вересня 2001 року. Тоді ісламські радикалісти викрали літак American Airlines (рейс 11) і скерували його в напрямі одного з хмарочосів Світового Торгового Центру… Загинуло близько 3000 чоловік, центр міста покрився попелом і пилом, а будівлі були знищені вщент. Трагедія!
Це була перша подія такого масштабу, однак не перший випадок пролиття крові в цьому місті. Війни, сутички, стрілянина … це частина історії цього міста.

В 1524 році Франція вислала на дослідження південно-східного узбережжя США флорентійського мореплавця Джовані Верразано, котрий став першим європейцем, що відвідав цю територію.

Пізніше на тлі різних історичних подій ця територія відійшла на інший план аж до 1609 року, коли до узбережжя прибув Генрі Хадсон і оголосив цю землю власністю Вест-Індінської голандської компанії.

В 1613 році комерсант Адріан Блок “заклав підвалини” перших поселень і уклав першу топографічну карту.

В 1624 році прибула перша група поселенців і почали забудовувати територію. Однак місцеві мешканці – індіанські племена були незадоволені “сусідами” і постійно нападали на поселення. Постійне напруження і загроза атаки змусила мера міста Пітера Мінуіта – голландця за походженням, прийняти рішення про купівлю цієї території.

Європейці ніколи не вважали Індіанців за людей першого ґатунку. Для них вони були дикі примітивні люди, котрі жили в примітивних групах - племенах. Знаючи це мер міста вирішив запропонувати вождю індійського племені різний непотріб вартістю 60 гульденів (24 долари), котрий індіанці прийняли. Так власне землі на яких знаходиться Манхетен стали власністю європейців.

Після вигідної угоди, поселенці збудували на півдні острова форт Нью Амстердам і взялися за подальшу розбудову міста. Новини про нові території розійшлися по країнах Західної Європи. До Нью Амстердама почали прибувати охочі швидко наживитися. Це були різні люди різного ґатунку переважно втікачі-злочинці, пройдисвіти, шахраї і проститутки. Цілком логічно, що після приїзду таких емігрантів в місті сильно збільшився рівень злочинності.

Однак у 1647 році королівство назначило нового губернатора - Пітера Стайвесанта (нідерл.- Pieter Stuyvesant), який мав прозвище Одноногий Пітер. Він не тільки навів порядок, але започаткував розвиток інфраструктури. За його ініціативи збудовано в’язницю (що цілком логічно в умовах, коли злочинність заволоділа вулицями міста). Наступним його кроком було впровадження поліції і відновлення порядку. Далі збудовано пошту і школу.

Крім того під час боротьби з небажаними елементами суспільства він ввів заборону продажу алкоголю в неділю. Історики зазначають, що за його каденції місто розвивалося а кількість місцевих мешканців досягла 10 тис. осіб.

Манхетен повільно розвивався. Ніхто і подумати не міг, що в через 17 років влада в місті перейде до іншого королівства. В 1664 році за наказом брата англійського короля, герцога Йорського Британський флот приплив до Нового Світу і захопив Нью Амстердам.
Англійці перейменували місто на Нью-Йорк і впровадили свою адміністрацію. Першим мером став Томас Віллет.

В 1725 році засновано першу газету, а в 1732 в місті відкрито перший театр. Кінгс-Колледж (анг.- King's College) засновано в 1754 році, однак після Американської революції назву змінено на Колумбійський університет (англ. Columbia University in the City of New York (Columbia University)).

Політичні протиріччя 1765 року, змусили Колоніальний конгрес прийняти рішення про відмову сплати податків для Англії. Передумовою до цього було зростання могутності Англії в Європі і необхідність підтримання своєї могутності з фінансової точки зору. Для влади Англії колонії – це було добре джерело доходів, котрі вона не хотіла втратити. Так власне і почалася війна за незалежність США.

В 1776 на захист Нью-Йорку до міста прибув генерал Джорж Вашингтон, однак під час битви, котра ввійшла в історію під назвою «Бруклінська Битва», він потерпів поразку. Генерал британських військ Вільям Хов (анг. - William Howe) захопив острів, яких до кінця війни за незалежність залишався власністю Англії.

Однак удача відвернулася від британської армії і 1781 рік був дуже не щасливий. Англійці програли кілька важливих битв. Це змусило їх відмовитися від своїх амбітних планів. У вересні 1783 року укладено Паризький мирний договір відповідно до якого 13 американських колоній отримали незалежність. В 1781 році Нью-Йорк стає найважливішим містом всієї країни.

Ратифікація Конституції США 1789 року стає переломний моментом в житті Америки. Після цієї події наступає інтенсивний розвиток Манхетену. Кількість населення постійно збільшується і до 1790 року становить 33 тис. чоловік. В цьому ж році столицю перенесено до Філадельфії.
Розвиток міста вимагає відповідного плану забудови, а тому мер Девід Клінтон опрацював принцип квадратів, відповідно до якого острів Манхетен поділено на 155 вулиць і 12 авеню.
В 1812 році розпочалася війна з Англійцями. Вони спалили Вашингтон і розпочали блокаду Нью-Йорку… Перемир’я досягнуто в лютому 1814 року.

Після цього кількість населення міста постійно збільшувалося і в 1820 році в Нью-Йорку проживало близько 120 тис. чол..

Відмінена рабства в 1827 року збільшило кількість найманих працівників і позитивно вплинула на розвиток міста. Вже в 1835 році Нью-Йорк вважався найбільшим містом країни. В цьому ж році пожежа знищила Нижній Манхетен, ще було початком інтенсивної забудови міста…

Немає коментарів:

Дописати коментар