неділя, 27 жовтня 2013 р.

Нью-Йорк місто "контрастів"

Туристи, бізнесмени і режисери люблять Нью-Йорк. А прості телеглядачі з усього світу пізнають місто в телешоу і фільмах.  Це місто одне з найважливіших бізнес центрів Америки, а тому багато різних міжнародних інституцій (на приклад ООН) і американських концернів на пр. Крайслер)  мають там свою штаб-квартиру. 
Нью-Йорк розташований на островах, які об'єднані знаменитими мостами: Бруклін Брідж (анг.-Brooklyn Bridge), Манхетен Брідж (анг.-Manhattan Bridge). Інфраструктура міста дуже розвинена, а тому майже всюди можна доїхати на міському транспорті. Це займає багато часу і їздять ним переважно бідні верстви населення та щойно прибулі емігранти. 
                                                                           

Brooklyn Bridge


Manhattan Bridge
Серед усіх видів транспорту, метро вважається за найнебезпечніше. Це швидкий спосіб пересування, однак в цьому місті воно не безпечне, бо можуть пограбувати. Крім того, на деякі станції перефарбовані вандалами... Графіті всюди і вештаються підозрілі типи.

Переважна більшість населення віддає перевагу власному автомобілю, але в порівнянні до решти Америки, в цьому місті їздять агресивно часто порушуючи правила дорожнього руху. Іноді на дорогах міста можна зустріти колону байкерів, котрих краще не чіпати, бо конфлікт з ними може закінчитися тілесними травмами і судовою справою.

Подорожуючи містом можна зауважити різні будівлі і хмарочоси. Навіть неозброєним оком видно, що архітектура будівель відрізняється. Справа в тому, що колонізація міста відбувалася поетапно, а  архітектура має різні стилі. Забудовою міста займалися голландці, італійці, англійці, а також американці і будували мешкання відповідно до своїх смаків і відчуття естетики.

Повставали малі поселення, містечка і міста, які пізніше поглинула агломерація і вони стали частиною Нью Йорку. Зараз місто поділене на 5 адміністративно -територіальних одиниць, котрі називаються "бро" (анг.- boroughs):

- Манхетен (Manhattan) - елітна частина міста - бізнес-центр;          

- Бронкс  (The Bronx) - бідна частина міста з дуже поганою репутацією;
        
- Бруклін (Brooklyn) - один з найбільш населених районів міста;

- Квінс (Queens)- один з найбільших за площею районів, на його території знаходяться два                                         аеропорти: JFK (John F. Kennedy International Airport) і LaGuardia Airport;

- Стeйтен Айленд (Staten Island) - найвіддаленіша частина міста з найбільшим парком в місті.

Кожен район має свою неповторну історію і населення, котре походить з усіх куточків світу. Місто дуже красиве вночі - освітлення вулиць, мості, хмарочосів створює неповторне враження, однак воно змінюється протягом дня коли відвідувачі бачать весь бруд і сміття великого міста. Все пізнається в порівнянні, а тому на думку деяких туристів Нью Йорк не набагато відрізняється від великих європейський міст. Хай би там як, але не хто не заперечує, що це місто має особливу атмосферу.  




2 коментарі:

  1. Коротко і чітко описано про Нью-Йорк. Супер.При можливості треба це побачити своїми очима.

    ВідповістиВидалити
  2. Мені було цікаво,за пару хвилин побувала в Нью-Йорку.

    ВідповістиВидалити