четвер, 17 жовтня 2013 р.

Компроміс...


В останні роки слово "колапс" стало дуже популярне в засобах масової інформації. Воно "гучне" і привертає увагу. А от що воно означає? Слово "колапс"  використовується для окреслення несподіваних і важких економічних ситуацій з руйнівними наслідками. Воно запозичене з англійської мови і в оригіналі пишеться як "collapse". Воно походить  від латинського слова "collapsus", що означає "падіння, розвал".


Чи США через суперечки і незгоди політиків щодо окремих пунктів бюджету 2014 стали на межі розвалу про який останнім часом говориться у всіх новинах? Звісно ж ні! 

Сполучені Штати Америки - це демократична країна, де різні погляди є суттю існування країни. Це було причиною, чому американці воювали за свою незалежність. Це те, що називається свободою.  В Сенаті формою прийняття рішень є голосування, де більшість присутніх незважаючи на протиріччя мусить домовитися і проголосувати. Не суперечки і протиріччя політичних діячів відрізняють демократію від інших систем, а власне компроміси до яких мусять без примусу дійти люди з різними переконаннями.    

Погляди політичних сил на вирішення складних ситуації часто відрізняються. Причиною цього є переважно інтереси "виборців". За цим словом, окрім простих громадян приховуються також групи інтересів, що представляють великий бізнес. Вони лобіюють прийняття рішень і законів в Палаті представників  і Сенаті. 

Кожна політична має власних економістів і аналітиків. Ці люди консультують політичних діячів, що буде краще. Саме вони "прораховують" наслідки прийняття того чи іншого закону для країни загалом і для  їх партії зокрема. 

Дуже важливим елементом є рейтинг партії серед населення. А тому серед виборців є так звані рішення "популярні" і "непопулярні". Це означає, що на приклад переважна більшість аналітиків і виборців Республіканської партії вважає, що Реформа охорони здоров'я та захисту пацієнтів у США (ang.- Patient Protection and Affordable Care Act, Affordable Care Act) запропонована  теперішнім президентом Бараком Обамою в 2010 році вимагає занадто багато коштів з бюджету країни, що неприпустимо в умовах складної економічної ситуації. Відповідно Палата представників США, де більшість місць контролює Республіканська партія блокує рішення в Сенату, котрий знаходиться "під контролем" Демократичної партії. На час припинення роботи уряду "непопулярне" для республіканців рішення так і залишалося законопроектом... 

Рано чи пізно хтось мусить піти на компроміс! Кожна партія хоче досягти свого, однак вони відчувають тиск часу... Із-за відсутності бюджету на 2014 рік, в період від 1 до 17 жовтня 2013 наступило припинення фінансування державних установ, а їх працівники пішли в неоплачувану відпустку. І як результат збільшилося незадоволення владою серед населення. 

Не дивлячись на те, що Президент США намагався переконати Республіканців до прийняття бюджету, результату не було...Для партій це була гра в очікування. Кожна сторона надіялася, що опонент поступиться і почне "розмову". 

Скоріше за все, за столом переговорів демократи частково відмовилися від своїх планів... Згідно до інформації, яку сьогодні оприлюднило CNN, Президент Барак Обама оголосив, що партії домовилися про відновлення роботи уряду.

"...Я хочу працювати з кожним! Я прагну працювати з кожним! З демократами чи республіканцями, з членами Палати представників чи Сенату над ідеями спрямованими на підняття нашої економіки, створення нових робочих місць, зміцнення середнього класу, упорядкування фінансового стану на довгий час. Я ніколи не вірив, що демократи мали виключне право на хороші ідеї! Не заважаючи на розбіжності, щодо припинення роботи уряду, я переконаний, що демократи і республіканці можуть працювати разом над поступами Америки. Крім того, існують речі про які ми знаємо, котрі ми можемо зробити - вони допоможуть зміцнити економіку нашої країни. Тепер, коли припинення роботи уряду вже не загрожує і формуються бюджетні комітети,  нам потрібно прийняти закон, котрий має удосконалити нашу ослаблену еміграційну систему і  закон про ферми.Ми маємо можливість сфокусуватися над прийняттям розсудливого, відповідального, справедливого бюджету котрий допоможе працелюбному населенню..." - заявив Президент США.              



Офіційне звернення Барака Обами доступне  на сайті CNN  

З вище поданої інформації виявилося, що спраглі сенсацій медіа показали проблемою більшою ніж вона була і таким чином нагнали паніки на міжнародні ринки. В американських фільмах є таке кліше, коли в останню хвилину щось змінюється в кращу сторону... Так само відбулося з політичними протиріччями в США. Кожна політична сила зменшила свої амбіції і маємо компроміс. Завдяки цьому світова економіка не постраждала, а тисячі (як заявив Барак Обама) "працьовитих" американців матимуть роботу.  

Немає коментарів:

Дописати коментар