неділя, 27 жовтня 2013 р.

Дрони на службі США


Після падіння Берлінської стіни (1989р.) і розвалу СРСР (1991р.), світ став багатополярний, а Сполучені Штати Америки взяли на себе роль світового миротворця, котрий допомагає пригнобленим народам перемогти «агресорів» і  будувати «демократію» (наскільки вони є в стані це зробити керуючись своїми «цінностями»).   

Підтримання миру в світі постійних геополітичних змін – це дуже важка  і коштовна справа, котра «висушує» бюджет Америки. Серед громадян постійно точиться дискусія на тему: війни в Іраку, в Афганістані і різних військових програм, які впроваджує уряд США.

Щоб «підтримувати» спокій в тих, частинах світу, де протягом багатьох років точаться громадянські війни і поширюється насилля, потрібно мати велику і потужну армію, котра в найкоротший термін може дістатися до «гарячої точки». В США з цим проблем немає. Постійне впровадження інновацій, розробка нових видів збої і техніки дозволяє країні гордитися своєю міццю.

Однак, крім техніки і збої,  потрібні також і солдати, котрі будуть відстоювати політику держави. В Америці більша частина громадян вважає, що військова служба є їх обов’язком і охоче іде на роботу в армію.  Військовослужбовці мають пільги і отримують добру зарплату, однак завжди є небезпека загинути, або стати інвалідом далеко від кордонів своєї країни.     

Пентагон впроваджує нові технології і техніку, як на приклад дрони – військові безпілотні літаки, котрі знищують тероризм у віддалених кінцях світу. Останнім науковці , психологи і т.д. звернули увагу, що оператори безпілотних літаків також отримують Посттравматичний стресовий розлад, ПТСР («в’єтнамський синдром» або «афганський синдром» (анг. - Posttraumatic stress disorder, PTSD) ) -  важкий психічний стан, який виникає в результаті  одиничних або багаторазових випадків психотравмуючих ситуацій. Не зважаючи на те, що оператори дронів ніколи не були на полі бою, вони бачили результати своїх дій – руйнацію і знищення, що негативно впливає на їхню психіку. 

В п’ятницю (25 жовтня 2013) на CNN з’явився репортаж в якому йшлося про бувшого військового – Брандона Браяна (Brandon Bryant), котрий був оператором безпілотного літака, отримав ПТСР, демобілізувався і тепер розповідає про, як важко виконувати цю роботу, а також про тих з ким воює Америка. Дізнатися більше на CNN  

«Одного разу ми когось переслідували… і  чоловік зупинився. Витягнув двох дітей  і стратив їх посеред вулиці знаючи, що йому за це нічого не загрожує. Підрозділ, який його знайшов… помстився». – сказав Брандон Браян. 

В Америці є така приказка, що: «Свобода ніколи не дається задармо» (анг. – Freedom is never free). Йдеться переважно про, те що за незалежність або свободу в широкому розумінні цього слова треба боротися…  

На війні немає хороших і поганих людей є тільки дві сторони, котрі виконують чиїсь накази, однак завжди є поділ на «хороших» і поганих.

Немає коментарів:

Дописати коментар