неділя, 20 жовтня 2013 р.

Кінець протистояння між Президентом і Республіканською партією




В суботу 19.10.2013 Білий Дім оприлюднив  відео "звіт" Президента Сполучених Штатів Америки. Йдеться в ньому про той важкий для Америки період від 11 до 17 жовтня цього року, коли політичні міжусобиці стали причиною припинення роботи уряду, котрий в історію ввійшов під назвою "government shutdown". За словами Барака Обами, це була перша така подія за останні 17 років. І якщо б республіканці і демократи не домовилися, для Америки це могло б дорого коштувати, адже був би це перший дефолт за останні 200 років.

В п'ятницю Барака Обама, котрий є представником демократичної партії запросив республіканців до Білого Дому, що провести переговори на тему відновлення роботи уряду а також підвищення межі заборгованості США.

Межа заборгованості США, межа держборгу США (анг. debt limit або debt ceiling) – це максимальна сума національного боргу дозволена законом. Вона встановлюється Конгресом США в тракті прийняття держбюджету. Межа заборгованості може змінюватися один-два рази протягом року. Така процедура проводиться 1917 року і часто є причиною політичних дебатів серед політиків. 

Сполучені Штати Америки ніколи ще не були на межі дефолту. Однак в 1812 році коли тривала Англо-Американська війна (1812-1815 рр.) за незалежність, під час пожежі у Вашингтоні згоріло Казначейство США, а тому країна не було в стані виплатити свої боргові зобов'язання.

Крім того, Президент прийняв участь в телеконференції з губернаторами і керівниками американських підприємств (CEOs), а також зустрівся з власниками малих підприємств. В тракті розмови, вони підтвердили те, що всім було відомо раніше - політичні негаразди сповільнюють вхідні інвестиції, що має негативний вплив на економіку Америки.

Пізніше Барак Обама і перша леді запросили до овального кабінету пакистанську школярку  Малалу Юсафсай (Malala Yousafzai). Рік тому, після публічного виступу в своїй країні на тему захисту прав жінок, активісти терористичного угруповання «Талібан» за допомогою вогнепальної зброї учинили на неї замах. Після цього вона стала символом боротьби за рівноправ'я. Вона була першою особою, яку відзначив Президент США під час церемонії нагородження за відвагу (Proclamation of honor). Більше можна дізнатися тут.

В понеділок Президент США відвідав благодійну організацію Marta's Table, котра забезпечує їжею малозабезпечених дітей і сім'ї з околиць Вашингтону. Він  готував сандвічі а також роздавав їжу. Не обійшлося також без розмов про припинення роботи уряду, а також збільшення межі заборгованості країни.

Так, власне і виглядає політика в Америці. Перші люди в країні приходять до благочинних організацій і інших установ такого типу, допомагають, звертають на себе увагу і розмовляють про політику. Крім того, вони завжди "близько людей".

У вівторок, Барак Обама нагородив Медаллю за відвагу капітана Вільяма Д. Свенсона (William D. Swenson), який відзначився мужністю в 8 вересня 2009 року в провінції Кунар, в Афганістані.
Звісно не обійшлося без урочистої промови в якій Президент заявив, що країні необхідні такі військові ,як Вілл...який є взірцем професіоналізму і патріотизму і т.д..

В середу ввечері Президент США, на прес-конференції говорив про розвиток подій в Конгресі США, а також про досягнуті успіхи в переговорах з республіканцями, про те, як запобігти економічній кризі і відновити роботу уряду. Це по суті, було звісткою, що ситуація покращується і обом партіям вдалося домовитися.

В четвер державні працівники повернулися до своїх робочих місць. Віце-президент Джо Байден провів цей час в Управлінню з охорони навколишнього середовища США. Ця подія детально описана в моїй статті "Повернення держслужбовців в США".  

Пізніше, на прес-конференції  Президент говорив, про ситуацію, яка мала місце в Конгресі, а також заявив, що:

"Давайте разом працювати над тим, щоб зробити наш уряд кращим. Якщо вам не подобається якийсь закон, або Президент то, переконайте про це суспільство, а потім підіть і виграйте вибори! Намагайтеся внести зміни, але не зруйнуйте того, що наші попередники будували протягом двох століть, бо суперечить вартостям цієї країни".

Варто додати, що Барак Обама був збентежений, коли говорив ці "сильні" слова...

Цього ж дня Президент США зустрівся в прем'єр міністром Італії - Енріко Летта (Enrico Letta), де вони обговорювали питання: економічного росту, створення нових робочих місць, трансатлантичне партнерство в торгівлі і інвестиціях, співпрацю з НАТО, а також сучасні виклики в Центральній Африці і на Близькому Сході.  

Немає коментарів:

Дописати коментар