четвер, 18 червня 2015 р.

Історичні пам’ятки на доларах США. П'ятдесят доларів

Вважається, що США заснували пуритани - представники європейського релігійно-політичного руху, котрі з'явилися в Англії на Шотландії в 16-17 сторіччі, масони - члени релігійно-етичного руху, що з'явився в Англії в 18 столітті та інші втікачі старого континенту.

Таємні товариства обмінювалися інформацією за допомогою символів і прихованих повідомлень. Це важлива деталь, коли йдеться про історію Америки, бо вони залишили багато різних знаків, між іншим на грошах. Чи вірити цим легендам і неофіційним інформаціям - вирішувати вам.

В одній із статей описано купюру, яку розпізнають всі і скрізь (див.: Історичні пам’ятки... Сто доларів), тому цього разу ми зосередимося на 50-ти доларовій банкноті США.

 50USD back

Аверс (Лицьова сторона). Її графічний дизайн змінювався протягом років. Свого вигляду, яким ми бачимо зараз, вона набула в 1929. Після цього неодноразово змінювалася, але головні мотиви залишалися такими самими. Зміни були спричинені збільшенням рівня захисту купюри та оновленням дизайну.

50USD

Сучасна банкнота має зображення Президента Улісса Сімпсона Гранта (анг. - Ulysses Simpson Grant). На цій посаді він служив Америці в період від 4 березна 1869 до 4 березня 1877. Походив із сім'ї емігрантів із Шотландії.

Перш ніж стати політичним діячем, частину свого життя вій присвятив військовій справі і протягом 1866-1869 років був Генералом Армії США. Щодо його політичної приналежності, то він був членом Республіканської Партії. Його політичну кар'єру, особливо на посаді Президента історики оцінюють по-різному, однак майже ніхто немає сумнівів, щодо його тактичних і стратегічних здібностей.

В період Громадянської війни в США (1861 -1865) відзначився тим, що за кілька місяців зумів організувати 21 полк для армії Півночі (яка потім виграла війну). Його вміння стало у нагоді в битві за форти Генрі і Донельсона.

В 1863 році, отримав золоту медаль від Конгресу США, а наступного року - підвищення. Звання генерал-лейтенанта йому надав тодішній Президент Абрахам Лінкольн. Генералом Армії він став в 1866 році.

Військова кар'єра зробила його популярним діячем серед населення. Улісс С. Грант вирішив вступити у Республіканську Партію, а в 1868 році виграв президентські вибори. Його політичні і військові досягнення були настільки високо оцінені Америкою - його портрет знаходиться на купюрі вартістю 50 доларів.

Щодо реверсу (зворотна сторона) банкноти, там зображено Капітолій. Це будівля де знаходиться Конгрес США. Її будівництво відбувалося на протязі 215 років. Перший камінь до фундаменту вклав Джордж Вашингтон в 1793 році. Архітектуру запроектовано таким чином, щоб вона пригадувала споруди Старожитнього Риму та його величність.

Першим архітектором був Вільям Торнтон. Стиль, в якому побудовано Капітолій називається Американський Неокласицизм (анг. American Neoclassicism). Вважається, що вигляд цієї будівлі повинен був пригадувати деякі будівлі у Великій Британії чи Франції, а особливо Собор св. Петра в Римі.

Капітолій - користується популярністю серед туристів. Коли населення незадоволене політикою федерального уряду, то навколо збираються демонстрації, і таким чином будівля стає популярна серед демонстрантів. Незважаючи на це, історична забудова є частиною минулого, теперішнього і майбутнього США, а її зображення видніє на другій за номінальною вартістю банкноті Сполучених Штатів.

Немає коментарів:

Дописати коментар