четвер, 25 червня 2015 р.

Расові конфлікти в США…

В американському суспільстві завжди існувало напруження між тими, кого називають дослівно «білими людьми»[1]: нащадки ірландців, шотландців, англійців і т.д. і населенням з іншим кольором шкіри. Однак раніше ця проблема не була особливо акцентована до 1960-х. Коли з’явилися суспільні рухи що мали на меті досягнення рівності прав і свобод серед всіх громадян США. Поодинокі інциденти в той час призводили до протестів і маніфестацій. Це могли бути будь-які випадки пов’язані з дискримінацією або гнобленням темношкірого населення[2].

У 19 столітті, в період Колоніальної Ери в газеті New York Times опубліковано статтю в якій осіб, що походили з Субсахарської Африки (на південь від Сахари) автор назвав «кольоровими людьми»[3]. Цей термін ввійшов до словника англійської мови.  Було теж інше слово – «negro», кoтре походило з іспанської мови і означало «чорний».

З часом в американській англійській мові[4] воно набрало негативного відтінку, бо використовувалося білими американцями в дискримінаційному значенні. Крім того, не писаний факт такий, що біле населення було фінансово забезпечене і мало добробут в той час, коли темношкіре населення в переважній більшості перебувало у злиднях і в спадковій бідності. Відповідно, це підсилювало образу і приниження.

Незважаючи на це, слово «негро» далі можна почути на американських вулицях, однак воно стало табу для білошкірого населення, тобто «білі», в тракті розмови з темношкірими не можуть ужити такого «звернення» бо воно пов’язане з расизмом. Однак, в контексті расової приналежності воно далі використовується у статистиці.

Подекуди з’являється дискусія чи слово «афро-американець» є доцільним, бо темношкіре населення століттями живе в США і вже давно втратило зв’язок із африканським континентом. Тому в офіційній мові вживається інше слово «black», яке означає «чорний». Його можна знайти в статистиках Бюро перепису населення США[5], яке має поділ на раси[6]. Згідно до офіційної класифікації прийнятої в 1997 році[7] особа, котра заповнює формуляр повинна зазначити свою расу. Категорії поділено наступним чином:

1. «білий»[8] - особи, що походять з Європи, Близького Сходу, Північної Америки; «чорний або африкано-американець[9]» - расові групи з Африки, африкано-американці, афро-американці[10], кенійці, нігерійці чи гаїтяни;

2. «американський індіанець та корінний мешканець Аляски[11]» - автохтонне населення Північної, Південної та Центральної Америки (індіанці), що походять з різних племен;

3. «азіат»[12] - особи, котрі походять з Далекого Сходу, південно-східної Азії або індійського субконтиненту;

4. «корінний гаваєць та остров'янин інших тихоокеанських островів»[13] - особи, що належать до етнічних мешканців Гавайїв, Гуаму, Самоа та інших островів у Тихому океані;

5. «деякі інші раси»[14] - змішані раси.

В період 2014-2015 пішла чергова хвиля суспільного незадоволення і збільшилася кількість сутичок на расовому тлі. Вони набули символічного характеру. Існують різні думки, щодо причин. Переважна більшість з них пов’язана з політичними переконаннями, які ми не обговорюватимемо.

Однією з цікавих особливостей американського суспільства є те, що в ньому вихідці з різних куточків світу перебувають в «плавильному котлі»[15] (див.: Американський патріотизм) і часом тільки асимілюються із суспільством. Це дозволяє їм відкрито зберігати свою самосвідомість, тобто емігрант з Мексики може відкрито заявити, що він Мексиканець і через політкоректність[16] ніхто немає права йому зробити зауваження мовляв на американській землі потрібно поводити себе як Американець. І тут з’являється питання, а хто ж такі «Американці» - це емігранти з європейського контингенту, котрі протягом століть прибували до США, а разом пережиті події в суспільстві їх асимілювали (див.: З історії Манхетена. Частина І). Покоління за поколінням сформувалася американська нація.

Свобода стосується всіх емігрантів, етнічних та расових меншин. Тепер через глобалізацію, іммігранти можуть жити в США і перебувати в своїй культурі майже не асимілюючись із суспільством. Їх представники тримаються разом і плекають культуру з якої походять, тому бувають випадки, коли емігранти відмовляються вчити англійську мову, бо для нормального функціонування серед «своїх» вона їм просто не потрібна. Те саме відбувається в бідних кварталах з тією різницею, що вони вже знають мову, однак – це більше говір, який не зрозумілий співгромадянам. Це унеможливлює повноцінне функціонування в США (див.: Середній клас в США. Хто ці люди?). Крім того, шляхи до престижних, високооплачуваних робіт для них закриті. Саме тому, таким особам дуже важко повноцінно функціонувати в суспільстві. Вони або занурюються безкінечну бідність і злочинність, або їм вдається вирватися із закритого середовища і влаштувати своє життя.


[1] анг. White people

[2] анг. African-american

[3] анг. colored people

[4] анг. American English - в українській мові не розвинене питання поділу англійської мови на Американську, Британську, Австралійську чи Новозеландську однак існують значні різниці не тільки у вимові, орфографії але і у самій конструкції речень. Тому американська мова вважається легшою, бо вимова, слова мовні конструкції простіші і поширеніші в порівнянні з іншими версіями англійської мови.

[5] Анг. «United States Census Bureau» або «Bureau of the Census»

[6] Це цікаво тому, що після Другої Світової війни в Західній Європі, а особливо в країнах ЄС офіційно уникають поділу на раси, щоб мовляв нікого не скривдити (політкоректність)

[7] (25/06/2015) http://web.archive.org/web/20090831085310/http://quickfacts.census.gov/qfd/meta/long_68178.htm

[8] анг. White

[9] Дослівно, анг. African American

[10] Існує різниця між африкано-американцями та афро-американцями. Перші – це ті, хто прибув до США в 1980 і ототожнює себе з культурною спадщиною Африки, а другі – це темношкіре населення, що віками проживає в США і не пов’язує себе з африканською культурою.

[11] анг. American Indian and Alaska Native

[12] анг. Asian

[13] анг. Native Hawaiian and Other Pacific Islander

[14] анг. Some other race

[15] анг. Melting pot

[16] анг. political correctness

Немає коментарів:

Дописати коментар