пʼятниця, 6 червня 2014 р.

Демократи…Америка… Військові… і Талібан

За останній тиждень одна новина стала великою сенсацією в США. Про неї говорили скрізь: в новинах, писали в газетах, а політично свідомі громадяни обговорювали цю новину зі своїми знайомими та однодумцями.

Джерело: i.telegraph.co.uk

Джерело: i.telegraph.co.uk

 

Адміністрація діючого на це момент президента – Барака Обами (Barack Obama) домовилася з афганським  угрупуванням про обмін: сержанта американської армії  Боуі Бергдала (Bowe Bergdahl) на 5 терористів, котрі перебували у в’язниці на  військовій базі в Гуантанамо (Guantanamo Bay Naval Base). Історія виглядає контроверсійно тому, що протягом 200 років свого існування Сполучені Штати Америки ніколи не вели переговорів з терористами. Фраза “ми не ведемо переговорів з терористами” – стала кліше, яку часто використовують в фільмах.  Ця ситуація стала першим випадком, коли влада США зробила такі відчайдушні кроки!

Після цього преса в країні  просто “закипіла” дискусіями і обговореннями того, що сталося. Одні вважають, що такий крок зі сторони влади був необміркованим, адже це може мотивувати терористів викрадати американських солдатів, журналістів, дипломатів – всіх кого завгодно з американськими паспортами, адже країна високорозвинена і багата, а тому є шанс, що заплатить за інших заручників. Інші ж погоджуються з рішенням демократів тому, що країна повинна дбати про своїх громадян.

Президент Барак Обама підчас зустрічі з батьками  звільненого сержанта Боуі Бергдалом заявив, що: “жоден військовослужбовець не повинен були залишеним [у ворогів]”, а його батько  мало того, що мав “класичну” бороду властиву арабам, але ще й у всіх на очах сказав, що його син забув (можливо призабув) англійську мову і додав афганською мовою Пушту: “Боуі, я твій батько!”. Після цього американські канали почали активно обговорювати все, що сталося і вишукувати різні дуже контроверсійні матеріали. Особливо, канали, що підтримують дії Республіканської партії (на приклад канал FOX)

Сержант Боуі Бергдал протягом 5 років перебував у заручниках в угрупування Хаккані. Підчас інтерв’ю на каналі FOX, один з популярних американських письменників – Бред Тор (Brad Thor), який написав книжку  “Act of war” (Справа війни), вважає, що по-перше сержант залишив свою частину в бойових умовах в результаті чого був захоплений терористами (от-так взяв і пішов),  по-друге угрупування Хаккані складається на 20% з представників Талібану (терористів), що зробили теракт 11 вересня 2001 року, і на 80% з тих, хто просто хоче грошей. На його думку, це угруповання не було зацікавлене в’язнями-терористами з Гуантанамо Бей, але тільки грошима. Питання про звільнення – це просто додатковий пункт, який вони ризикнули додати до загальних вимог.  На його думку, адміністрація Президента не тільки порушила принцип не проведення переговорів з терористами і випустила тих, кого вважають “ворогами Америки”, але ще й добре заплатила угрупованню використовуючи посередників.

За інформацією журналу Time, у вівторок 3 червня 2014 року, Сенатор з Південної Кароліни Ліндсі Грем (Lindsey Graham), республіканець, заявив, що демократи, які перебувають при владі випустили на волю Drem Team Талібану, тобто професійних терористів. Якщо йдеться про сам термін Drem Team (Команда мрії), то він вживається переважно в спорті, так говориться про фахівців, найкращих гравців. Таким чином сенатор хотів підкреслити драматичність ситуації. 

image

 

Деякі скандально відомі репортери такі, як Меган Келлі (Megyn Kelly) вважає, що після того,  Боуі Бергдал потрапив на війну в Афганістан він швидко розчарувався… На приклад, вона наводить цитати з журналу Rolling Stones, який посилається на електронну переписку Боуі Бергдала з батьками: “Мені соромно бути американцем! Жах самовпевненої зарозумілості, який вони тут підтримують… Все це огидно! Назва Американський солдат – це брехня для дурнів… і жах, що Америка огидна.” Достойменно не відомо, що він мав на увазі, адже ми не маємо цілого тексту листа, а тільки уривки, а тому не можемо критично оцінити його зміст. Крім того треба пам’ятати, що журналісти в США  заради сенсації можуть зібрати з уривків що завгодно. Одним словом, глядачі каналу FOX побачили тільки частини листа. Для американців, які в переважній більшості патріоти – такі слова про країну – це образа! Ситуація виглядає так, ніби ЗМІ хочуть показати цього сержанта і демократів в негативному контексті. А далі ситуація стає, ще більше заплутаною…  

Коментуючи ситуацію викрадення сержанта, його товариші по службі  (яких запросила мережа FOX) заявили, що вони не вважають його героєм, адже він залишив частину і став дезертиром. Меган Келлі додає, що з якихось джерел відомо, що він навіть шукав Талібів, котрі знають англійську мову… після чого атаки на американські база стали більш координованими. Аналізуючи ситуацію, важко сказати, хто правий і як ситуація виглядала на справді. В інтерв’ю для FOX NEWS його товариші по службі виглядають так, ніби поняття не мають про що йдеться, а їх слова і заяви не впевнені… Ситуація дуже контроверсійна!!!! Те, що відомо напевно – це те, що батьки тішаться знову побачити свого сина, а він теж радий повернутися додому.

Проблемою політичного характеру є те, що  згідно до федерального закону “укладаючи договір” такого типу Білий Дім за 30 днів перед звільненням в’язнів з Гуантанамо Бей, повинен був повідомити про це Конгрес, але цього не зробив, тому, що за їх словами було мало часу і треба було використати  момент…. Шквал критики обвалився на адміністрацію Президента, однак Барак Обама заявив, що його рішення було мотивоване тим, що США не залишають своїх солдатів на полі бою, “будучи головнокомандуючим Сполучиних Штатів Америки, я відчуваю свою відповідальність за цих дітей”.

Підводячи резюме, варто сказати, що демократи вважають, що звільнення сержанта Боуі Бергдала це один з тих важких, але правильних кроків, які їм вдалося зробити на користь американських солдатів і громадян взагалі, а республіканці вважають, що це був не обмислений крок, який створив загрозу для тих же громадян. Думки самих громадян також різні!  

Немає коментарів:

Дописати коментар