субота, 14 червня 2014 р.

Що сталося в Іраку і далі відбуватиметься, коли американська армія повністю залишить країну?

Статтю розпочнемо з короткого екскурсу в історію. В’єтнам. Березень  1972 року  - початок військової операції південно-в’єтнамських військ навчених в США “Дорога Хо Ши Міна”  - повний провал. Однак американська  операція “Linebacker”  допомогла відбити атаку північно-в’єтнамської армії і зберегти “демократію” в південній частині країни до кінця року. Коли в серпні 1972 року американські війська залишили В’єтнам – північна (комуністична) частина поглинула “острівець” демократії, адже ті не змогли протистояти армії противника.

Ірак,  2014 рік. Американські війська залишають країну і що почало відбуватися? А почало відбуватися те, що ісламісти з угруповання Ісламської Держави Іраку і Шаама (Islamist State of Iraq and al-Sham, or ISIS) поступово почали “завойовувати” частини столиці країни. Як їм це вдається? Вони вербують солдат з місцевого населення, адже вважають, що військам Іракської армії, що були треновані американськими інструкторами – не можна довіряти. Чому місцеві ідуть до них на службу? Через гроші? Ні, вони вважають, що це правильне рішення… і відповідно щось отримують або в грошовому еквіваленті, або додаткові переваги.

За даними The Wall Street Journal, в п’ятницю 13 червня 2014 року Президент Обама, заявив, що військова операція в Іраку може відбутися і триватиме протягом кількох днів, без участі солдат. 

Барак Обама (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

 

File:Chuck Hagel Defense portrait.jpg

Чак Гейгель

File:US Navy 110129-N-3885H-158 USS George H.W. Bush (CVN 77) is underway in the Atlantic Ocean.jpg

USS George H.W. Bush

Сьогодні, Міністр оборони США - Чак Гейгель (Chuck Hagel) дав наказ авіаносцю USS George H.W. Bush передислокуватися в північну частину Аравійського моря до Перської затоки… Чи демократія вистоїть в ісламській країні, де вона виглядає штучно прищепленою формою правління, яка підтримується США? Відповідь в першому абзаці статті.   

1 коментар: