понеділок, 9 червня 2014 р.

Велика печатка Сполучених Штатів. ч.2

Традиція «Великих печаток».

В VII-IX століттях слова король і держава були тотожними, адже держава не могла існувати без монарха, а монарх не міг жити без влади. Підписуючи угоду про торгівлю, перемир’я та інші не менш важливі на міжнародній середньовічній арені речі, король мусів поставити свою печатку. Вона не тільки була частиною юридичних формальностей але й давала змогу розпізнати представнику якої династії належить підпис.

Нікому не секрет, що аристократичні родини мали власний герб і девіз, який характеризував їх рід. Жоден аристократ, лицар чи дворянин не міг мати власного герба без дозволу короля, незважаючи на своє багатство. Вони його могли отримати виключно за важливі заслуги перед королівською родиною або країною, а також як спадок. В ті часи походження мало велике значення, що пізніше і стало причиною французької революції, бо міщанство не зважаючи на свої фінансові успіхи не трактувалося на рівні з аристократичними родинами (навіть, якщо ті були у важкій фінансовій ситуації).

Щасливим власником першої «Великої печаті» став англійський король Джон (1199-1216) – це був перший випадок, коли в англійській мові королівську печатку почали навивати «великою» (The Great Seal). Хибно можна було б думати, що назва пов’язана з її розмірами, однак виявляється, що справа набагато простіша.

В тогочасному англійському суспільстві не тільки король мав печатку, а також і палата лордів (King's Chambers). Вони її використовували для підписання різних документів, вирішення законодавчих та торгівельних справ. Її називали «малою державною печаткою» (Privy seal). Щодо до фізичних розмірів, то інструменти практично не відрізнялися, але печатка короля була на багато «більшою» з юридичних міркувань, адже в нього була абсолютна влада в країні. Звідціль і походить назва «Велика печатка» (Great Seal).

Після проголошення незалежності, Сполучені Штати Америки почали розвивати капіталізм та демократію, де люди вирішували політичні питання шляхом голосування, а тому про монархію, де король вирішує все не могло бути і мови. Однак державна печатка була потрібна для документів і договорів. Крім того, вона була незамінним атрибутом суверенності і державності.

Як вже загадувалося раніше (див. Велика печатка Сполучених Штатів. ч.1) Конгрес вирішив створити державний атрибут на основі вже існуючої ідеї, залишилося тільки вибрати символи країни на створити державну печатку.

Щодо назви «Велика печатка», то в англійській мові вона вже існувала, її просто почали вживати в Америці, але за відсутності палати лордів такого словосполучення як: «Мала печатка» в США немає.

Немає коментарів:

Дописати коментар