вівторок, 10 червня 2014 р.

Велика печатка Сполучених Штатів. ч.3

Друге засідання

В березні 1780 року Конгрес відхилив проект дизайну державної печатки, який був розроблений на першому засіданні, за участі таких політичних діячів, як Бенджамін Франклін та Томас Джефферсон (див. Велика печатка Сполучених Штатів. ч.1). Тому, вирішено сформувати іншу команду, котра б запропонована свою версію герба.

На друге засідання (Second Committee) запрошено Джеймса Ловела (James Lovell), Джона Моріна Скотта (John Morin Scott) та Вільяма Чорчілла Х’юстона (William Churchill Houston). Після першого вступного обговорення проекту вони вирішили звернутися до філадельфійця Френсіса Хобкінсона (Francis Hopkinson), який власне створив дизайн американського прапора з 13 зірками, що символізували колонії – засновники Сполучених Штатів Америки. Крім того, він розробив герб штату Нью-Джерсі (New Jersey), а тому досвіду в цій галузі йому не бракувало.

Незважаючи на це, їм не вдалося вчасно виконати проект і створити державну печатку[1], яка б задовольнила очікування Конгресу. Однак, під впливом видатної події 1777 року, а саме затвердження Конгресом зразка державного прапору, вони вирішили врахувати деякі його елементи підчас створення гербу: 13 білих і червоних стрічок, сузір’я з 13 зірками і додатково, як символ миру додали оливну гілку.

Третє засідання

File:BartonGreatSealDesignObverse.jpg

File:BartonGreatSealDesignReverse.jpg

Дизайн державної печатки США Вільяма Бартона

Перші два проекти не задовольнили Конгрес, а тому вирішено, що в березні 1782 року відбудеться третє засідання за участі: Джона Рутледжа (John Rutledge), Артура Міделтона (Arthur Middleton) та Еліаса Будіно (Elias Boudinot). До свого проекту вони запросили молодого юриста з Філадельфії - Вільяма Бартона (William Barton), котрий славився своїми художніми здібностями та знався на створенні гербів. Це їм дозволило прикласти найменші зусилля зі свого боку та закінчити проект на 5 днів раніше ніж передбачалося.

Саме Вільям Бартон вніс найвагоміший вклад в створення герба США. До елементів державної печатки він додав білого орла з розпущеними крилами в поєднанні з малим прапором, а з іншої сторони намалював 13-ти рівневу незакінчену піраміду та Око Божого Провидіння (цей символ використовувався вже раніше, див. Велика печатка Сполучених Штатів. ч.1).

Завдяки йому, робота над проектом йшла досить швидко. Він не тільки створив та «відшліфував» печатку, але й описав значення кожного символа. Однак Конгрес відхилив і цю версію.


[1] див. Велика печатка Сполучених Штатів. ч.2

Немає коментарів:

Дописати коментар