четвер, 12 червня 2014 р.

Велика печатка Сполучених Штатів. ч.4

Чарльз Томсон - Секретар Конгресу, котрий об'єднав три попередніх проекти. 

На останніх засіданнях, Конгрес не схвалив три великі проекти створення державної печатки, а тому зібрані матеріали вирішено передати Секретареві Конгресу - Чарльзу Томсону (Charles Thomson). Він вважав, що герб молодої нації повинен бути повністю «американським» без жодних частин європейського минулого, тому з трьох проектів він вибрав найважливіші на його думку елементи і зібрав їх в одне ціле. Власне в цьому і проявлявся його прагматизм.

Центральним елементом печатки був орел, котрого Вільям Бартон (William Barton) додав на третьому засіданні. Однак він не походив з місцевих видів родини яструбових, тому замість нього Чарльз Томсон вирішив зобразити місцевий вид - Орлана Білоголового (Bold Eagle), який пізніше назавжди став символом США. До його лівої лапи також він додав комплект стріл, а в праву - оливну гілку.

Над щитом домальовано 13 зірок оточених хмарами. В дзьобі був сувій з гаслом «Один із багатьох» (E pluribus Unum), а на щиті візерунок з червоних та білих смуг. Саме ці елементи стали частиною сучасного герба США.

File:US Great Seal Charles Thomson Preliminary Design.jpg

Екскіз Чарльза Томсона

 

На другій стороні печатки[1] він залишив незакінчену піраміду та Око Божого провидіння в трикутнику, котре оточує аура слави. Частину з цих елементів розроблено на першому та третьому засіданні (див. Велика печатка Сполучених Штатів. ч.1 та Велика печатка Сполучених Штатів. ч.3). Знаючи латинську мову, Чарльз Томсон дописав над пірамідою девіз: Annuit cœptis (Він [Бог] сприяє нашим починанням), а знизу Novus Ordo Seclorum (Новий початок віків). Цікаво, що остання фраза походить з четвертої еклоги (антична поезія про щасливе життя в селі) Вергілія в якій йдеться про те, що знову починається новий величний вік. Саме це, на думку Чарльза Томсона мало статися зі Сполученими Штатами Америки: розквіт і процвітання.

 

Після цих вдосконалень, він передав ескіз для Вільяма Бартона, котрий мав навести останні штрихи. Він перемалював орла з розпущеними крилами редагуючи зображення так, щоб вони були виразно спрямовані вгору. Щит з 13-ма смугами розташованими під кутом, котрі на шкіцу Чарльза Томсона виглядала неначе шеврон, намалював вертильно додавши блакитну горизонтальну широку лінію (-«chief»). На додаток досвідчений геральдист (майстер створення гербів) вирішив, що в пазурах лівої ноги орел має тримати не більше, не менше, а саме 13 стріл.

Коли 19 червня 1782 року Чарльз Томсон отримав закінчений проект, він вирішив, що його не можна представляти Конгресу до того моменту, аж поки не буде описане значення кожного символа не печатці. В ті часи такий опис гербів аристократичних сімей називали «блазон» (blazon).

Протягом однієї ночі перед презентацією проекту 20 червня, він написав документ під назвою «Примітки та пояснення» (Remarks and Explanation). Після його прочитання, Конгрес ухвалив рішення про прийняття великої державної печатки. Це був великих успіх, адже з моменту скликання першого засідання і створення першого проекту минуло 6 років – досить довгий період, як для проекту зі створення герба країни.

Про що йшлося історичному документі? Читайте далі…


[1] слова «велика державна печатка», «герб» та «печатка» тут вживаються, як синоніми та означають – герб Сполучених Штатів. Спочатку це мала бути печатка на зразок королівської, а потім протягом десятиліть та суспільно-політичних змін на земній кулі, вона стала гербом США.

1 коментар:

  1. Написано в легкодоступній формі ,цікаво і було приємно читати. Особливо сподобалось про створення герба.

    ВідповістиВидалити