неділя, 8 червня 2014 р.

Демократи…Америка… Військові… і Талібан. Частина 2

 

В попередній статті Демократи…Америка… Військові… і Талібан ми обговорювали контроверсійну історію викрадення американського солдата в Афганістані, точні деталі якої він знає тільки сам. В американській пресі з'явилося багато різних спекуляцій: одні вважають, що солдат сам винен, адже залишив військову частину і “пішов на прогулянку”, став дезертиром і т.д., а інші вважають, що він герой, який протягом 5 років перебував у в’язниці талібану в Афганістані.

Адміністрація Президента Барака Обами ухвалюючи угоду про його визволення діяла на власний розсуд не рахуючись з Сенатом, що викликало хвилю обурення і було протизаконне.

Коли ця історія розійшлася по всій країні, багато хто сприйняв її негативно. Америка – це вільна країна, де кожен може мати свою думку і діяти на власний розсуд до тих пір, аж поки це не суперечить закону – так званий плюралізм, який ще окреслюють фразою - “anything goes” (все підходить). Це є причиною, чому деякі особи розчаровуються в так званій державній системі (станом речей в країні), беруть правосуддя в свої руки і починають стріляти чи то в школах чи то на вулицях або погрожують іншим людям. 

Після того, як визволений солдат Боуі Бергдал (Bowe Bergdahl) повернувся до США, а його батько при зустрічі з Президентом сказав кілька слів арабською мовою, яка в Америці вважається мовою ворогів західного світу, їх родина почала отримувати погрози по телефону.

За словами Інтернет видання  Chicago Tribune сім’я Бергдалів мала святкувати повернення їхнього сина в своєму домі поблизу містечка Хейлі (Hailey) в штаті Айдахо (Idaho), однак мусіли відмовитися від цієї ідеї після того, як в середу 04 червня 2014 року отримали електронного  з погрозою смерті. Крім того, за словами місцевої влади до містечка на “святкування” мали ввірватися 15 тис. прибічників і супротивників цієї сім’ї, що могло призвести до пошкодження місцевої інфраструктури. 

Шеф поліції містечка - Джеф Гантер (Jeff Gunter) коментуючи ситуацію заявив, що в їхньому населеному пункті люди допомагають один одному не зважаючи чи то трагедія, пожежа чи повернення “в’язня війни”.

Щодо викрадення сержанта Боуі Бергдала в Афганістані в 2009 році, то на даний момент триває масштабне розслідування.  CBSNEWS пише, що за словами військових лікарів з Landstuhl Regional Medical Center (Німеччина), сержант емоційно ще не готовий зустрітися з родиною. Однак перебуваючи в медичному центрі він заявив, що таліби  його катували, били і тримали в замкненій клітці, без доступу світла. Міністерство оборони США ситуацію поки, що не коментує.

Як розвиватиметься ситуація далі, стане відомо пізніше…

Все те, що відбувається - це ще один доказ того, що американське суспільство, як дехто говорить є  досить консервативне, в ньому існує поділ на те, що правильне і неправильне (right and wrong). Кожен оцінює ситуацію по своєму та основі власних цінностей і переконань. Як результат,  часто з'являються контраверсії, публічні дискусії та дебати на телебаченні. Суспільство  розвивається, розуміння цінностей поступово змінюється - це призводить до того, що ті речі які в США  сприймаються нормально, в інших країнах щонайменше дивні, а щонайбільше не припустимі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар