пʼятниця, 13 червня 2014 р.

Велика печатка Сполучених Штатів. ч.5

Влітку 20 черня 1782 року Континентальний Конгрес США нарешті затвердив зразок герба – державної печатки, але цього б могло не статися, ще протягом кількох років, як би передбачливий Секретар конгресу Чарльз Томсон (Charles Thomson) не написав супроводжувальний документ: «Примітки та пояснення» (Remarks and Explanation)[1] до щойно закінченого проекту. Оригінальний текст документу можна прочитати тут. Варто звернути стиль та слова використані в тексті. Вони характерні для аристократії того часу. Тепер таких зворотів та словосполучень ніхто не вживає.

Отож в ньому йшлося про те, що:

«На щиті герба зображено вузькі горизонтальні лінії в верхній частині та широкі вертикальні лінії в нижній частині, саме вони є найблагороднішими елементами, котрі часто використовуються в геральдиці. Вертикальні лінії символізують 13 штатів, що першими з'єдналися і створили міцний зв’язок, а горизонтальні лінії є символом Конгресу, котрий об’єднує їх в одне ціле та представляє інтереси. Девіз – це посилання на цей союз. Вертикальні лінії являються одним цілим завдяки горизонтальним, котрі покладаються на цей союзу, від цього залежить а його міць і подальша підтримка – це символізує Конфедерацію Сполучених Штатів Америки, збереження якої залежить від Конгресу.

Вертикальні лінії мають такі самі кольори, як прапор Сполучених Штатів Америки: білий символізує чистоту та невинність, червоний – відвагу та мужність, а синій колір горизонтальних ліній – означає пильність, непохитність та справедливість. Оливна гілка та стріли символізують силу миру та війни, яка належить виключно Конгресу. Сузір’я – це нова держава, що займає своє місце та статус серед інших незалежних світових держав. Щит розміщено на грудній частині американського орла без жодної підтримки, що є символом Сполучених Штатів Америки, які повинні покладатися на власні добродійства.

Друга сторона герба. Піраміда означає міцність і тривалість: Око провидіння над нею та девіз схиляє до того, що багато знаків присутності провидіння свідчать на користь американської справи. Латинські цифри внизу піраміди – це рік підписання Декларації про незалежність, а девіз в нижній частині герба символізує початок Нової Американської Ери, котра тоді розпочалася.»

 

Оригінальна версія тексту тут


[1] http://publications.usa.gov/USAPubs.php?PubID=654

Немає коментарів:

Дописати коментар