понеділок, 16 червня 2014 р.

Велика печатка Сполучених Штатів. ч.6

Проект створення державної печатки США покладено на Секретаря Конгресу – Чарльза Томсона. Після того, яку було створено і затверджено Конгресом ескіз, потрібно було знайти гравера, що був в стані виготовити для неї матрицю…

Перша печатка з гербом США з’явилася в 1782 році і була зроблена з латуні (анг. -brass), однак достойменно не відомо хто її вигравірував і як виглядав ескіз створений Чарльзом Томсоном (Charles Thomson) та Вільямом Бартоном (William Barton), адже після того, як його віддали граверу – паперова копія навіки залишилася на шпальтах історії, як документ, що зник після виконання замовлення. Щодо гравера, то існують припущення, що це міг бути Роберт Скот (Robert Scott) з Філадельфії…

Матрицю печатки виготовлено протягом червня – липня 1782 року. Її зберігали в будинку законодавчої влади Філадельфії (анг.- State House of Philadelphia). Перший раз її використав і Чарльз Томсон 16 вересня, щоб вповноважити генерала Вашингтона вести переговори і в подальшому підписати з Британцями угоду про обмін, утримання і краще поводження з військовополоненими. Її також підписана Президентом Континентального Конгресу Джоном Гансоном (John Hanson) та контрасигнував (стверджена підписом, анг.- countersign) Секретар Конгресу.

Чарльз Томсон продовжував зберігати печатку, аж до моменту, коли Конгрес передав владу новому уряду і вона перейшла під опіку Держсекретаря (Secretary of State) в 1789 році. Ця посада є відповідником Міністра Закордонних справ.

В наш час печатка зразка 1789 року знаходиться в Національному управлінні архівів і документації (анг. - National Archives and Records Administration (NARA)) і дуже рідко коли буває частиною експозицій. Її діаметр 5.87 см (2.31 дюймів). В середині досить грубо виконані, несиметричні контури гвіанської гарпії [1], що мала тонкі лапами, а її голова була витягнута до сузір’я з шестикутних зірок (зірки Давида). В’язка з 13 стріл, оливна гілка без плодів розташовувалися біля контурів стилізованих листків аканта (анг.- acanthus leaves).

Цікавий факт. Голова орла на зображенні Великої державної печатки завжди була в право (зі сторони того, хто дивився вліво (дзеркальне відображення)). Однак на президентській печатці голова орла була повернена в ліво напрямку стріл (зі сторони того, хто дивився вправо). В 1945 році Президент Трумен дав указ змінити дизайн так, що голова орла була повернена в право до оливної гілки.

Great seal and president seal difference UA

 

Тому, якщо Ви дивилися фільм Скарб нації 2: Книга Таємниць (анг. National Treasure: Book of Secrets) з Ніколасом Кейджом (анг. - Nicolas Cage) в головній ролі, майте на увазі, що печатка в ніби то в президентський книзі написаній президентами і для президентів, де зберігаються їхні секрети - це підробка. Команда, що працювала над фільмом випадково чи спеціально вводить глядачів в оману. Голова орла на ХІХ вічній президентській печатці скерована в право, а в ті часи мала б бути скерована вліво. Це доказ того, що цей фільмі – це одна суцільна фантастика.  Для допитливих, варто звернути увагу хоча б на те, як помічник головного героя - Райлі Пул в Букінгемському Палаці зібрав хакерську систему за допомогою розібраного фотоапарата, iPod (айПода), комунікатора і жорсткого диску і підключив це все в туалеті – неймовірно! Фантастика, яку треба ще пошукати.  Одним словом, печатка президента там не справжня.  

 

 

 


[1] Гвіанська Гарпія – єдиний вид сімейства яструбових (Morphnus guianensis), що проживає в тропічних лісах Південної Америки.

Немає коментарів:

Дописати коментар