понеділок, 9 червня 2014 р.

Велика печатка Сполучених Штатів. ч.1

Після підписання Декларації про Незалежність 4 липня 1776 і появи нової країни на потрібно створити решту атрибутів держави. Герб – це той елемент без якого не може обійтися жодна країна. Тож ж самого дня, перед тим, як розійтися Континентальний Конгрес (Continental Congress) прийняв резолюцію в якій:

«Вирішено, що доктор [науковий ступінь] Франклін, містер Дж. Адамс та містер Джефферсон будуть членами комітету, який розробить проект держаної печаті Сполучених Штатів Америки»[1]

Невипадково, саме цим людям – еліті американського суспільства довірили настільки відповідальний проект. Справа в тому вони та ще чотири особи (Александр Гамільтон, Джон Джей, Джеймс Медісон та Джордж Вашингтон)[2] підписали Декларацію про Незалежність і вважаються Батьками-засновниками США[3].

В ті часи, кожна країна мала власний герб і печать, яку ставили на офіційних міжнародних угодах та деклараціях. Для щойно проголошеної молодої країни печатка була необхідна, як доказ суверенності нації. Знадобилося 6 років та зусилля 14 осіб, щоб 20 червня 1782 року з’явився офіційний герб-печать Сполучених Штатів Америки.

Перші крокі цього проекту були важкі та вимагали багато нових інноваційних ідей.

File:Great Seal du Simitiere proposal sketch.jpg

                                   Проект герба 1776 року

Перше засідання:

Головним викликом для розробників першого проекту було питання як зобразити незбагненні принципи та ідеї? Над цим питанням думали за словами американських істориків 3 найрозумніші особи епохи Просвітництва, яких власне призначив Конгрес. Вони намагалися поєднати Біблійні та класичні мотиви включаючи такі поняття, як: «Діти Ізраїлю в пустелі», «Суд над Геркулесом» і т.д.. Після багатьох спроб, вони вирішили звернутися за допомогою до професійного художника – П’єра Ужена Сіміт’єра (Pierre Eugène du Du Simitiere), який знався на геральдиці (мистецтво створення гербів) та досвід їх створення для багатих аристократичних сімей.

Після загальних консультацій та співпраці вирішено, що на печаті-гербі мусять бути такі елемент, як: Око Божого провидіння (Eye of Providence), дата проголошення незалежності та девіз країни написаний латинською мовою: „E pluribus Unum” (один із багатьох).

Проект передано на розгляд Конгресу - 20 серпня 1776 року, який остаточно ніколи не був розглянутий.


[1] Resolved, that Dr. Franklin, Mr. J. Adams and Mr. Jefferson, be a committee, to bring in a device for a seal for the United States of America

[2] Alexander Hamilton, John Jay, James Madison, and George Washington

[3] Founding Fathers of the United States

Немає коментарів:

Дописати коментар