середа, 19 лютого 2014 р.

Релігія в американському суспільстві. Частина 8

Позитивне сприйняття релігії в США часто буває пов’язане з активною суспільною діяльністю, яка проявляється через добрі стосунки з сусідами та велику кількість знайомих. Активна участь у релігійних практиках (в протестантській або католицькій церквах) збільшує кількість міжособистісних контактів. Це позитивно впливає на формування та розвиток громадянської позиції, котра є важливим елементом проживання в американському суспільстві. Соціологічні дослідження показують , що особи, котрі регулярно ходять до храму мають на 40% відсотків більше зустрічей поза домом. Крім того, активна релігійна участь має суттєво впливає на бажання допомагати та підтримувати інших. Серед загальної кількості віруючих в США 75-80% відсотків дають гроші на доброчинність, волонтерською діяльністю займаються55-60% осіб, в порівнянні 30-35% нерелігійних осіб (Putnam 2008).

Щороку американські релігійні спільноти жертвують 15-20 мільйонів доларів на так звані суспільні послуги, котрі включають допомогу бідним, підтримку людей після природних катаклізмів і т.д.. В 1998 році майже 60% релігійних общин заявило про те, що вони займалися підтримкою суспільних послуг, розвоєм локальних спільнот і добросусідських проектів. За даними «Партнерів святих місць» (Partners for Sacred Places) близько 93% протестантських спільнот фінансували харчові банки, групи [психологічної] підтримки, програми відпочинку і т.д.., а цим всім скористалося 80% осіб з-поза спільноти.

В афроамериканських колах , протестантська церква займає особливе значення, адже в минулому саме тут знаходилися осередки боротьби за їхні громадянські права. Крім того, чорношкірі американці вважається одними з найбільш релігійних представників сьогоднішньої Америки. Історично склалося, що приналежність до протестантської церкви, а особливо поєднання в ній суспільних та релігійних справ було «колискою» суспільної свідомості афроамериканців та місцем розвитку свідомості їхніх громадянських прав.

 

Релігія в американському суспільстві: Частина 1, Частина 2, Частина 3, Частина 4, Частина 5, Частина 6, Частина 7, Частина 8, Частина 9, Частина 10, Частина 11, Частина 12

 

Додаткова іншомовна література:

Chwalba A., 2008. Historia powszechna . Wiek XIX, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa - s.431

Warszyńska J.,2001. Geografia turystyczna świata cz.2, Wydawnictwo PWN, Warszawa – s.277

Lubowski A., 2005. Kontuzjowane mocarstwo Świat Książki, Warszawa– str.191

Putnam R.D.,2008.Samotna gra w kręgle. Upadek i odrodzenie wspólnot lokalnych w Stanach Zjednoczonych, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne

Немає коментарів:

Дописати коментар