вівторок, 11 лютого 2014 р.

Релігія в американському суспільстві. Частина 2

В 1790 році населення США було 4 мільйони з яких: 700 тисяч це біли чорношкірі невільники, а 98% білого населення - протестантами. Що стосується Індіанців, то їх популяцію взагалі не брали під увагу. Вони вважалися дикими людьми із хащів, котрі перешкоджали розвиткові тогочасного американського суспільства (Warszyńska 2001).

Південну частину континенту взялися колонізувати Іспанці, котрі хрестили Індіанців і прививали їм католицьку віру. Ось чому Латинська Америка – це католики, котрі емігруючи до США збільшують відсоткове співвідношення цього напряму християнства.

Протестанти, котрі заселили британські колонії славилися тим, що мали ґрунтовне релігійне знання, були людьми побожними, а їх церкви були переповнені віруючими. Всі відкриті засідання у них розпочиналися молитвою, а стиль життя характеризувався принципом свободи совісті, а тому згідно до першої поправки до Конституції 1791 року релігійні символи і молитви відсутні в громадському просторі. Одна згідно діючого закону Різдво – це вихідний, а Президент може привітати американську націю словами: «Благослови Господи Америку!» (God bless America). Не зважаючи на це, релігія займала важливе місце в житті Американців. Доказом цього були шпальти газет, де перші сторінки було присвячено проповідям видатних священнослужителів, великою популярністю тішилися релігійні журнали, а також публічні дебати на теологічні теми, котрі спонтанно влаштовувалися на вулицях і площах. Все це тривало до ХІХ століття і ввійшло в історію, як «золотий вік» проповідництва (Chwalba 2008). На банкнотах та монетах не важко було знайти напис: «Ми віримо в Бога» (In God we trust).

 

Релігія в американському суспільстві: Частина 1, Частина 2, Частина 3, Частина 4, Частина 5, Частина 6, Частина 7, Частина 8, Частина 9, Частина 10, Частина 11, Частина 12

 

Додаткова іншомовна література:

Chwalba A., 2008. Historia powszechna . Wiek XIX, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa - s.431

Warszyńska J.,2001. Geografia turystyczna świata cz.2, Wydawnictwo PWN, Warszawa – s.277

Lubowski A., 2005. Kontuzjowane mocarstwo Świat Książki, Warszawa– str.191

Putnam R.D.,2000.Samotna gra w kręgle. Upadek i odrodzenie wspólnot lokalnych w Stanach Zjednoczonych, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne

Немає коментарів:

Дописати коментар