понеділок, 10 лютого 2014 р.

Релігія в американському суспільстві. Частина 1

Історично Америка тісно пов’язана з протестантизмом. Христофор Колумб відкрив «Новий світ» 10 жовтня 1492 року, що дало початок для європейської експансії. Першим англійським поселенням вважається містечко Джеймстаун (Jamestown) в штаті Вірджинія (Virginia), котре засновано в 1607 році.

В північно-східній частині Сполучених Штатів Америки знаходився історично- географічний регіон Нова Англія. В 1620 році тули прибули пуритани - британські емігранти, котрі переслідувалися англіканською церквою тому, що хотіли «очистити» її від залишків католицизму (літургії та теології). В результаті так наочищалися, що аж мусіли емігрувати до Америки. В історичній літературі США їх називають «паломники». Вони мали на стільки жорсткі суспільні правила, що навіть легкі розваги вважалися гріхом. Усіх протестантські напрями, що прибували до Америки були переконані, що це нічийна земля, що дає можливість створити нове суспільство побудоване на їхніх цінностях і моральності.

Збільшення кількості емігрантів з усіх куточків Англії призвело до заснування 13 колоній. На півночі знаходилися: Нью-Гемпшир, Массачусетс, Коннектикут, Род-Айленд, по середині: Нью-Йорк, Нью-Джерсі, Пенсільванія, Делавер, а на півдні: Меріленд, Вірджинія, Північна Кароліна, Південна Кароліна і Джорджія. Разом з тим, на території Північної Америки проживали місцеві племена індіанців, корі в льодовикову епоху прибули з Азії просуваючись через Берингову протоку. На початку вони заселили Аляску, а потім і простори Америки.

 

Релігія в американському суспільстві: Частина 1, Частина 2, Частина 3, Частина 4, Частина 5, Частина 6, Частина 7, Частина 8, Частина 9, Частина 10, Частина 11, Частина 12

 

Додаткова іншомовна література:

Chwalba A., 2008. Historia powszechna . Wiek XIX, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa - s.431

Warszyńska J.,2001. Geografia turystyczna świata cz.2, Wydawnictwo PWN, Warszawa – s.277

Lubowski A., 2005. Kontuzjowane mocarstwo Świat Książki, Warszawa– str.191

Putnam R.D.,2000.Samotna gra w kręgle. Upadek i odrodzenie wspólnot lokalnych w Stanach Zjednoczonych, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne

Немає коментарів:

Дописати коментар