четвер, 13 лютого 2014 р.

Релігія в американському суспільстві. Частина 4

В ХХ столітті Європа почала лаїцизуватися, тобто релігія почала поступово усуватися з громадського простору. У Німеччині в 1881-1882 роках дійшло навіть до того, що Фрідріх Ніцше почав проголошувати войовничий атеїзм і так далеко зайшов у своїй фальшивості навчання, що аж проголосив «смерть Бога». Така філософія надихнула Адольфа Гітлера на злочини проти людства, включаючи масове знищення євреїв. Проте виявилося, що Бог «помер» для них обох, в результаті чого, вони втратили свою моральність і гідність, а Гітлер для багатьох перетворився на символ чистого зла.

Події ІІ Світової Війни змусили американців задуматися і зрозуміти, що лаїцька ідеологія, дуже небезпечна. Більшість американського суспільства переконалася, що тільки Бог може врятувати Америку перед наступом ворогів.

В період ІІ Світової війни Сполученими Штатами Америки керували політичні еліти, котрі виводилися з ліберальних протестантських течій. Найвідомішими їх представниками були: Франклін Делано Рузвельт (Franklin Delano Roosevelt), Гаррі С. Трумен (Harry S. Truman) та інші. Їхнє бачення соціально-політичної ситуації сприяло поступовому зближенню протестантів, католиків та євреїв.

Однак ніхто не міг передбачити, що в 60-х роках ХХ століття молодь «захопить» хвиля рок’н’ролу, вони повстануть проти звичаїв своїх батьків, матеріалізмові тощо. Моральні цінності американського суспільства в тому числі релігійні сильно захиталися. Масові скупчення молоді на концертах, стрімке поширення наркотиків, розвиток сексуальної розкутості та свобода сексуальних поглядів – спричинила загальну мобілізацію консервативних протестантських рухів на тлі моральної деградації американського суспільства.

 

 

Релігія в американському суспільстві: Частина 1, Частина 2, Частина 3, Частина 4, Частина 5, Частина 6, Частина 7, Частина 8, Частина 9, Частина 10, Частина 11, Частина 12

 

Додаткова іншомовна література:

Chwalba A., 2008. Historia powszechna . Wiek XIX, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa - s.431

Warszyńska J.,2001. Geografia turystyczna świata cz.2, Wydawnictwo PWN, Warszawa – s.277

Lubowski A., 2005. Kontuzjowane mocarstwo Świat Książki, Warszawa– str.191

Putnam R.D.,2008.Samotna gra w kręgle. Upadek i odrodzenie wspólnot lokalnych w Stanach Zjednoczonych, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne

Немає коментарів:

Дописати коментар