середа, 12 лютого 2014 р.

Релігія в американському суспільстві. Частина 3

Найбільше послідовників до ХІХ століття мали баптисти і методисти. Не зважаючи не те, що перші з них виводяться з кальвіністської течії, вони дійшли висновку, що научання про призначення (предистинацію) суперечить індивідуальним успіхам та вірі.

Пригадаємо, що кальвінізм – це одна з протестантських течій, що виводиться з Франції. В доктрині йдеться про те, що вибрані до життя вічного вже є, а їх призначення підтверджується фінансовими та матеріальними успіхами. Цим всім досягнутим не можна користуватися для заспокоєння власник потреб, бо воно здобувається для того, щоб показати Богу, що доручені багатства помножаються (як в притчі про таланти – Мт 25, 14-30). Відповідно ті, хто їх досягає вже спасенний за життя, а ті, кому не вдається цього зробити – осуджений на вічні страждання в пеклі. Однак, доктрина Кальвіна є результатом неправильного, суб’єктивного трактування навчання Ісуса Христа в Євангелії. Між іншим Апокаліпсису Святого Іоанна (7,4-8), коли йдеться про кількість вибраних до життя вічного. Проте цифри в Біблії мають символічне значення, а тому навчання Кальвіна суб’єктивне. Вважається, що воно започаткувало капіталізм.

Баптисти походять з Англії. Після еміграції до Америки вони дуже поширилися і набрали популярності в більшій частині країни. Їхніми головними ідеями втіленими ужиття стало хрещення дорослих, заперечення навчання Католицької церкви про чистилище та впровадження широкомасштабної місії серед чорношкірих невільників на півдні США під гаслом: «Пробудіться». Варто сказати, що в сучасних реалій вони мають дуже багато прихильників серед чорношкірого населення.

Іншою популярною протестантською течією методизму вважається євангеліцько-методистська церква (Evangelicalist, Methodist Church), котра теж виводиться з Англії. Одним із найвідоміших її представників є Френсіс Скотт Кей (Francis Scott Key), котрий спостерігаючи атаку британців на форт Мак-Генрі в 1814 році, написав поему «Оборона форту Мак-Генрі» (Defence of Fort M'Henry). Уривок під назвою «Прапор, усипаний зірками» (The Star-Spangled Banner) став національним гімном США. Таким чином, це стало закінченням першої фази будування американської нації.

 

Релігія в американському суспільстві: Частина 1, Частина 2, Частина 3, Частина 4, Частина 5, Частина 6, Частина 7, Частина 8, Частина 9, Частина 10, Частина 11, Частина 12

 

Додаткова іншомовна література:

Chwalba A., 2008. Historia powszechna . Wiek XIX, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa - s.431

Warszyńska J.,2001. Geografia turystyczna świata cz.2, Wydawnictwo PWN, Warszawa – s.277

Lubowski A., 2005. Kontuzjowane mocarstwo Świat Książki, Warszawa– str.191

Putnam R.D.,2000.Samotna gra w kręgle. Upadek i odrodzenie wspólnot lokalnych w Stanach Zjednoczonych, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne

Немає коментарів:

Дописати коментар