вівторок, 18 лютого 2014 р.

Релігія в американському суспільстві. Частина 7

Американці розвивають міжперсональні відносини за допомогою участі в різних товариствах (associations). Вони також ходять до різних протестантських, католицьких та інших церков та релігійних спільнот не тільки тому, що хочуть помолитися, а й тому, що таким чином вони розвивають суспільні стосунки: спілкуються, обговорюють різні теми, знайомляться цікавими людьми, поглиблюють свою віру. В будівлях протестантських церков, відбуваються різні тренінги, семінари на суспільні теми (як на приклад СНІД, анонімні алкоголіки та ін..). Релігійні спільноти так само створюються при католицьких парафія.

Не рідко можна побачити, що коло протестантських церков є центри відпочинку, тренажерні зали, джакузі. Добрим прикладом є Crystal Cathedral в Garden Grove з центром Family Life Center. В період 1981–2010 він належав протестантам, однак збанкрутував, після чого 7 червня 2010 року його викупила католицька дієцезія Orange (Каліфорнія).

Соціалізацію американців можна побачити коло храмів та в колах віруючих. Вона проявляється в тому, що люди зустрічаються після недільних мес, п’ють чай, каву, їдять тістечка та розмовляють між собою. Іноді коло храмів влаштовуються благодійні акції, а зібрані гроші переказуються на конкретний ціль. На практиці це виглядає так, що прихожани парафії готують різні тістечка, печиво і т.д. і після меси (зазвичай в неділю) продають все це за символічну ціну.

Деякі протестантські ініціативи пішли ще далі: в церквах проводяться різні семінари на яких охочі навчаються проголошувати промови, організовувати зустрічі, розв’язувати спірні питання та ін..Згідно до результатів опитувань, приналежність до релігійних організацій пов’язана з активною суспільною діяльністю та громадською позицією, котра проявляється в участі у виборах, виконанні обов’язків присяжних в судах,добросусідських відносинах та ін..

 

Релігія в американському суспільстві:  Частина 1, Частина 2, Частина 3, Частина 4, Частина 5, Частина 6, Частина 7, Частина 8, Частина 9, Частина 10, Частина 11, Частина 12

 

Додаткова іншомовна література:

Chwalba A., 2008. Historia powszechna . Wiek XIX, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa - s.431

Warszyńska J.,2001. Geografia turystyczna świata cz.2, Wydawnictwo PWN, Warszawa – s.277

Lubowski A., 2005. Kontuzjowane mocarstwo Świat Książki, Warszawa– str.191

Putnam R.D.,2008.Samotna gra w kręgle. Upadek i odrodzenie wspólnot lokalnych w Stanach Zjednoczonych, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne

Немає коментарів:

Дописати коментар