пʼятниця, 21 лютого 2014 р.

Релігія в американському суспільстві. Частина 10

Американське покоління Х – особи, котрі народилися в 1963—1975 роках, теж не характеризується особливою релігійністю. В 1966 році проведено дослідження підчас якого респондентів питали про релігійне визнання. Частина з них – 7% відповіла, що не визнає жодної релігії. Коли це саме питання появилося в 1997 році, вже 14% студентів дало негативне відповідь. Це свідчить про те, що релігійність американської молоді поступово зменшується зі зміною поколінь.

Саме суспільство в США поступово поділяється на тих, хто активно практикує релігійні практики і тих, котрі не пов’язані з жодним віровизнанням. Особливо активний процес відходу від релігії відбувається в північно-східній частині США, в той час коли в південній (яку називають «Біблійний пас» (Bible Belt)) – це явище майже не помітне.

До вищесказаного варто також додати, що в Сполучених Штатах Америки існує конкуренція між церквами, котрі намагаються переманити та зібрати якомога більше віруючих. Такі «розв’язання» - це звичайна справа в США. За словами американських істориків релігії Роджера Фінке (Roger Finke) і Родні Старк (Rodney Stark) раніше бувало так, що «збунтовані», більш дисципліновані та подібні до сект релігійні рухи, котрі менше піддалися секуляризація (відвернення від релігії) перетягували вірних інших «престижних» визнань(Putnam 2008).

 

Релігія в американському суспільстві: Частина 1, Частина 2, Частина 3, Частина 4, Частина 5, Частина 6, Частина 7, Частина 8, Частина 9, Частина 10, Частина 11, Частина 12

 

Додаткова іншомовна література:

Chwalba A., 2008. Historia powszechna . Wiek XIX, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa - s.431

Warszyńska J.,2001. Geografia turystyczna świata cz.2, Wydawnictwo PWN, Warszawa – s.277

Lubowski A., 2005. Kontuzjowane mocarstwo Świat Książki, Warszawa– str.191

Putnam R.D.,2008.Samotna gra w kręgle. Upadek i odrodzenie wspólnot lokalnych w Stanach Zjednoczonych, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne

Немає коментарів:

Дописати коментар