пʼятниця, 14 лютого 2014 р.

Релігія в американському суспільстві. Частина 5

В 1970 році проповідник з Північної Кароліни Хол Ліндсі видав книжку «Покійна велика планета Земля» (The late great planet earth), яка стала неофіційним підручником американських протестантів-фундаменталістів. Вона була присвячена питанням, які людство задавало протягом століть – коли буде кінець світу і як його розпізнати?

Одних із протестантських фундаменталістів Пет Робертсон (Pat Robertson) наголошував, що християнській Америці загрожує «гуманізм і соціалізм», а національні трагедії такі, як вбивство Дж.Ф. Кеннеді (J.F. Kennedy), підвищення цін на нафту та ін.. – це кара Божа за те, що Найвищий суд Америки заборонив молитви в публічних школах. Згодом, християнська правиця стала підпорою для Республіканської Партії, як колись свого часу були профсоюзи для демократів.

Католицька церква навчає, що ніхто не знає, коли буде кінець світу, чого не можна сказати про протестантські кола в США, котрі постійно спекулюють на цю тему. Вони вважають, що доказом правильності їх міркувань є різні уривки з Біблії, котрі вони по-своєму інтерпретують.

Соціальні дослідження показують, що близько 40% Американців вірять, що кінець світу настане в результаті битви добра і зла. А тому не дивно, що книги з апокаліптичним змістом стають бестселерами. Одним з них може бути книжка «Залишені» (Left behind) протестантського пастора Тіма Лахайє (Tim LaHaye). В ній ідеться про людей, котрі залишилися після Вознесіння. Над світом запанував антихрист (далі зібрані найстрашніші кошмари американців) – він був румуном, його звали Ніколае Карпаті, він займав посаду генерального секретаря ООН і знаходився в Багдаді (Ірак). Його противагою був ніхто інший, як Президент США. Таким чином не тільки грав національними відчуттями американців, але і заробив багато грошей.

Релігія в американському суспільстві: Частина 1, Частина 2, Частина 3, Частина 4, Частина 5, Частина 6, Частина 7, Частина 8, Частина 9, Частина 10, Частина 11, Частина 12

Додаткова іншомовна література:

Chwalba A., 2008. Historia powszechna . Wiek XIX, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa - s.431

Warszyńska J.,2001. Geografia turystyczna świata cz.2, Wydawnictwo PWN, Warszawa – s.277

Lubowski A., 2005. Kontuzjowane mocarstwo Świat Książki, Warszawa– str.191

Putnam R.D.,2008.Samotna gra w kręgle. Upadek i odrodzenie wspólnot lokalnych w Stanach Zjednoczonych, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne

Немає коментарів:

Дописати коментар