неділя, 3 листопада 2013 р.

Свобода по-американські

Перш за все варто сказати, що Америка – це не тільки новини про те, що хтось стріляє в аеропорту чи школі. Це країна де громадяни або мешканці цінять свободу думок і поглядів. Історично склалося та, що до “нового світу” приїздили ті, хто не знаходив собі місця в європейських країнах через свої погляди або мав проблеми із законом, і втікав від правосуддя. Окрім них, до Америки за розпорядженням колоніальної влади Голландії а потім Великої Британії прибували заможні, освідченні люди, аристократичного походження, котрі займали високі посади (на прикл. губернаторів і т.д.). Вони керували освоєнням земель, створювали законодавчі зібрання.

Переважна більшість емігрантів утікали від гноблення феодалами і аристократією. Вони шукали “свободи” від феодалів, місця де могли б збудувати собі і своїй родині достойне життя. Звідціль походить індивідуалізм (переконання, що розвиток особистості і його незалежності – це найвища цінність) і прагматизм (вирішення проблем з практичної точки зору) мешканців Америки.

Культура американської нації не з’явилася на порожньому місті – вона формувалася на базі культурологічних досягнень Західної Європи. Це стосувалося усіх сфер суспільного життя.

Суспільство творилося різнорідне не тільки культурно, але і ментально. Вихідці з різних країн спілкувалися різними мовами: голландською, англійською, іспанською, французькою, і навіть німецькою, а також мали різні традиції і звичаї. Поступово, почала домінували англосаксонська культура, а офіційною мовою стала англійська. Не зважаючи на це, в деяких штатах як на приклад Вірджинія вживалася також німецька мова, а в Луїзіані – французька. 

В 1795 році штат Вірджинія звернувся до Конгресу США з пропозицією, що німецьку мову можна було вживати в державних установах штату паралельно з англійською , однак пропозицію було відхилено не зважаючи на те, що це було дозволено в Пенсільванії. Англійська мова мала бути національною.    

На цьому підґрунті формувалася ментальність мешканців Америки. Поступове збільшення емігрантів вимагало створення законів, котрі б регулювали соціально-економічні стосунки. Це була одна з причин, котра сприяла розвитку ринкових відносин по принципу купівлі-продажу.

Фермери і фабриканти купували землю і займалися тим, що ми тепер називаємо бізнесом, ідучи дорогою конкуренції.

Якщо була власність, то її треба боронити від Індіанців і злочинців. Перші могли напасти, а другі могли напасти і обікрасти, а потім повернутися і обікрасти знову. В ті часи – ХVIII-XIX століття, земля була одним з головних “джерел доходу”, а тому територію і все, що на ній знаходилося треба було захищати. Фермери, ковбої та інші  мусіли мати при собі зброю… Звідціль і походить традиція носіння зброї.

Відгук тодішніх традицій ми можемо спостерігати навіть тепер коли з'являються новини, про публічні перестрілки, як на приклад  Стрілянина в Аеропорту Лос-Анджелеса і т.д..  Люди, котрі роблять такі злочини скоріше за все мають проблеми в житті, проблеми з психікою або приступи злості, образу і обізленість на суспільство або окремих його членів… Це є причиною різних трагедій.

В Сполучених Штат Америки особиста свобода для громадянина – це все те, що дозволяє людям нормально жити і розвиватися фізично, психічно, розумово і фінансово, що не суперечить існуючим державним законам і моральним правилам і нормам поведінки в суспільстві,  а також не перешкоджає життю інших. В ідеалі, особиста свобода  ґрунтується добрих міжособистісних відносинах в суспільстві.  На жаль іноді, дії окремих людей не мають нічого спільного зі свободою і моральністю, ідеалами якої вони маскують свої ганебні вчинки.  

Немає коментарів:

Дописати коментар